انتصاب دو بازیگر و یک مجری در مقام مشاوران دبیر سیوچهارمین جشنواره فیلم فجر، در ابتدا کمی سؤالبرانگیز بود؛ اینکه اساسا نقش این دو بازیگر در چگونگی برگزاری جشنواره تا کجاست و با توجه به وجهه هنری آنها در مقام بازیگر، تکلیف حضور فیلمهای آنها در جشنواره چه خواهد بود؟
دلایل محمد حیدری برای حضور دو چهره سینمایی در کنارش در مقام مشاوران جشنواره، درخور توجه بود؛ به اعتقاد حیدری، در همه جشنوارههای جهان استفاده از چهرههای آن کشور رایج است و افتخار ماست که در جشنواره فجر هم به جایی برسیم که هنرمندان جشنواره را برگزار کنند و دولت فقط نظارت داشته باشد، حضور خانم کرامتی بهعنوان مشاوره هنری تحسینبرانگیز بود، چراکه ایشان مانند دیگر اعضا در کنار جشنواره بود و ایدههای بسیار خوبی هم مطرح کرد.
همچنان که شهاب حسینی هم در بخشهای مختلف جشنواره مشاوره داده است، البته از آنجا که ایشان یک فیلم در بخش «نگاه نو» داشت، هیأت انتخاب این فیلم را در جایگاه اثری مستقل دیدند و حضور شهاب حسینی بهعنوان بازیگر تأثیرگذار نبود.
به فاصله چند روز از نشست خبری دبیر جشنواره و اعلام رسمی بخشها و رویکرد جشنواره، شهاب حسینی در نامهای سرگشاده درباره استعفای خود از سمت مشاور جشنواره فیلم فجر توضیح داد. دلایل شهاب حسینی برای استعفا از سمتی که حیدری برای او در نظر گرفته بود، نگاه جشنواره به فیلمی با بازی او بود که چند سالی است توقیف شده و هیأت انتخاب جشنواره در این دوره نیز این فیلم را نپذیرفتند.
در متن نامه حسینی آمده است: «پذیرش سمت مشاور دبیر جشنواره سیوچهارم فیلم فجر در خلال مشغله کاریام، صرفا به این دلیل بود که تصور میکردم در این دوره، وجود نگاهی نو و اندیشهای تازه موجب عدم تکرار اشتباهات گذشته و رفع نواقص دورههای قبل خواهد شد؛ چراکه در دورههای پیشین، وجود نواقص و اشتباهات بود که آن مهم را از ذات جشنوارهبودنِ خود دور کرده و عملا آوردگاه حواشی بعضا تأسفبار نموده بود.
اما متأسفانه، موضعگیری دبیر جشنواره سیوچهارم فیلم فجر در قبال فیلم «آشغالهای دوستداشتنی» و اطلاق اصطلاحِ «معضل» به این اثر که با مجوز قانونی وزارت محترم ارشاد ساخته شده و طی چند دوره گذشته در محاق بدبینی و سیاهنگری قرار گرفته، امری قابلتأمل بوده و نشانگر بطلان تصورات پیشین بنده است. این در حالی است که تهیهکننده و کارگردان فیلم، آقای محسن امیریوسفی، صبورانه و بدون ایجاد حواشی، در سه سال اخیر بهلحاظ روحی، مادی و معنوی، فشار و خسارات زیادی را متحمل شده است. اینجانب، سیدشهابالدین حسینی بهعنوان بازیگر فیلم مذکور در جهت کاهش معضلات دبیر محترم جشنواره فیلم فجر، بدین وسیله از سمت مشاور جشنواره سیوچهارم، اعلام انصراف و کنارهگیری مینمایم. امید که یگانه یار متعال، دلهای ما را به نور مهربانی و امید روشن گرداند».
از سوی دیگر در روزهای گذشته، رسانهها از کنارگذاشتن فیلمی با بازی شهاب حسینی به دلایل ممیزی خبر داده بودند. یک سایت دراینباره نوشت: این فیلم در بخش فیلماولیهای جشنواره حضور داشت و طبق اظهارنظر کارگردانش، این فیلم در فهرست فیلمهای جشنواره بوده است و حتی از او خواسته بودند دو دقیقه از فیلمش را برای تیزر «نگاه نو» به جشنواره ارائه دهد و او نیز این کار را کرده، اما درنهایت نام فیلمش در فهرست نهایی نیامده است... . درباره «امتحان نهایی» گویا مضمون فیلم بوده که دردسرساز شده است. لیلا زارع بازیگر مقابل شهاب حسینی در این فیلم است و این فیلم درباره آشنایی یک معلم با مادر یکی از دانشآموزانش است.
شنیدهها حکایت از آن دارند که بروز پارهای شبهات درباره ارتباطی که میان این معلم و مادر دانشآموز پیش میآید، باعث شده در آخرین لحظات فیلم از جشنواره کنار گذاشته شود. این در حالی است که فیلم سینمایی «برادرم خسرو» به کارگردانی احسان بیگلری که شهاب حسینی یکی از نقشهای اصلی آن را برعهده دارد، به بخش «نگاه نو» جشنواره راه یافته است.
در چند روز گذشته و از زمان اعلام رسمی فیلمهای بخش مسابقه سینمای ایران، بسیاری از اهالی سینما درباره رویکرد دبیر جشنواره در برگزاری جشنواره سیوچهارم اظهارنظر و برخی نیز به آن انتقاد کردهاند. چند روزی تا آغاز رسمی جشنواره فیلم فجر باقی مانده؛ باید دید در روزهای آتی چه حواشی دیگری بر متن جشنواره فیلم فجر سایه خواهد انداخت.
منبع : سایت سیمرغ
seemorgh.com